School: Dooey (roll number 15657)

An Dumhaigh, Co. Donegal
M. Mac Amhlaidh

1. Seanscéal (continued)

Bhí fear ann tá fada o shoin ar b'ainm do Seán O Baoghaill. Bhíodh sé achan oidhche ag airneál i dteach amháin.

(continued from previous page)
    duine acu go mbeádh an capall fuar agus go gcaithfeadh leis a theacht aníos go dtí an teine. Ma bhfaneochaidh duine ar bith istoigh beadh siad doighte sul a d'táinig muid na bhaile. Dubhairt fear acu go fanochadh seán istoigh agus dubhairt sé ma bhíonn ribe ar bith de'n capall le an teine nuair a thiochfaidhe muid na bhaile bhíodh daor ort a sheáin.
    Ní raibh eagla ar bith ormsa fanacht istoigh agus d'imthigh an t-sluagh amach ar an doras. Tháinig an capall aníos agus luighe sé ag an teine. Luigh mé féin 'san cludaigh agus ní raibh mé i bhfad annsin nuair a thuit mé in mo chodladh. Nuair a mhusgail mé bhí an chapall doighte ag an teine. D'eirigh mé in mó séasadh agus léim mé amuigh ar an doras, agus níor stad mé go raibh mé istoigh 'san coillidh agus bhí eagla mór orm. Chuaidh mise shuas ar chrann árd. Nuair a bhí siad ag dul fríd an choillidh bhris maide de'n comhnair agus chuaidh siad ar cuartughad craobh a dtiocfadh
    Máire Ní Gallachobhair
    Brigidh Ní Ghallachobhair