Scoil: Mín Doire (uimhir rolla 16151)

Mín Doire, Co. Donegal
Seán Ó Gallchobhair

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ó thairbhe gur faoi na chúram san a bhí an sagart Dubhairt sé go gcombheochadh sé an sagart faoi ghlas ina theach fhéin go maidin agus go bfuigheadh sé caoi le dhul síos na bearraice leis an lá thar na bhárach.
    Bhí go maith agus ní raibh go h-olc an oidhche sin shuidh sé síos, chun suipeara é fhéin agus a bhean.
    Tugadh biadh agus deoch don sagart é féin. Badh í bean an oifigigh a thug an tráth dó. Bhuail siad chuig comhraidh. Bhí leanbh san teach mor an oifigigh i gcionn a sheacht mbliaidhan agus focal cainnte ní thainig ar a bhéal o thainic sé air an tsaoghal. Thug an sagart fé ndeara é. Diarr an bhean air mar athcuinge biseach a dheanamh dón leanbh. Tharraing sé air a ribín chuimil teanga an ghasúir ar an bhomaite labhair sé.
    Bhí áthas an domhain ar an lánamhain.
    Annsin bhuail tocht bróin an t-oifigeach