Scoil: Caiseal (2)

An Caiseal, Co. Donegal
Seán Ó Domhnaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    chuaidh sé asteach bhí cailín beag dóigheamhail istigh agus sean-dhuine 'n-a shuidhe, a chúl leis a' bhalla ag an teine agus a chos ag an doras. D'iarr sé deoch ar an chailín. Annsin dubhairt an sean-duine leis "ó thárluigh gur dh'iarr tú deoch ar an chailín cuirfidh mise cúig punta geall leat nach dtéidheann tú amach gan rud eiginteacht cearr a rádh."
    Anois dá bhfuighfeadh an chailín óg sin ar uaigneas caidé dheánfadh léithí. "Ó ' mo mhunas mo mhúirnín go bpógfainn í." "Ach, a rógaire, ab bpóga m' inghean-aa: dubhairt tú sin ar a' chásán: tabhair damh na cúig punta." Thug sé do na cúig punta agus shiubhail sé leis amach. "Maise," adeir an dara fear, "tá tart orm-sa fosta agus rachaidh mé isteach." Bhí an sean-duine 'n-a shuidhe mar bhí sé roimhe. Tháinig an dara fear isteach agus dubhairt an sean-duine.
    "Ó thárla gur iarr tú deoch
    Brian Ó Dochartaigh