School: Caiseal (2)

An Caiseal, Co. Donegal
Seán Ó Domhnaill

1. Scéal

Chuaidh long Eireannach i dtír san Danmharc agus d'imthigh duine dé'n fuireann amach ag spaisteoracht. ...

Chuaidh long Eireannach i dtír san Danmharc agus d'imthigh duine dé'n fuireann amach ag spaisteoracht. Chuaidh sé isteach i dtigh ceirdé agus bhí dúileach óg na shuidhe annsin. Níor thuig duine aca an duine eile, ach tré comhartaí léirigh an t-Éirennach gur as Éirinn a tháinig sé.
    D'innis an lochlannach gur bhfearrde do nach raibh a athair i láthair no go muirbhfeadh sé é. Annsin mhínigh an lochlannach do go raibh sé fhéin in Éirinn tráth agus go raibh eolas na tíre aige. D'innis sé do fosta fa loch áirithe ann a raibh óilean beag glas in a lár. Thárla gur ar thalaimh an Éireannaigh a raibh an loch seo air agus anois thug an lochlannac sleagh agus ceig dó'n Éireannach.
    Treasa Ní Fhríghil
    Gort na Trá, Co. Donegal