School: Baile an Mhuillinn (B)

Milltown, Co. Galway
Pádraic Ó Discín

raibh stróichthe stiallta. D'iarr sé déirce ortha ach d'eitigh ár dTighearna é.
    Annsin labhair Naomh Peadair agus dubhairt sé ''Nach mór an t-iongnadh gur thug tú scilling do'n bhodach mhór, luathmhar atá í ndón a bheatha fhéin a shaothrughadh'' ar seisean ''agus gur scaoil tú an sean-fhear lag claoidhthe sin gan tada a thabhairt dó''
    'Sgearr i n-a dhiaidh sin gur chur ár dTighearna Peadair ar theachtaireacht éicint go siopa
    a bhí treasna an bhóthair.
    D'imthigh leis. Ní thúisce a bhí sé istigh ná chonaic sé an bodach láidir ag ól a ghloine lé h-ais an chabhntair. thug Peadar milleán mór dhó faoi go raibh se ag ól an scilling a thug ár dTighearna dhó. Annsin labhair an bodach go tapaidh and dubhairt sé ''Dia a thug agus Dia a bhéarfas. Thairg sé deoch do Naomh Peadar ach dhiúltaigh Peadar é agus go tapaidh.
    Nuair a tháinic se amach as an siopa bhí iongnadh mór aige do ár dTighearna agus dubhairt sé ''Tá an bodach mór annsin istigh and é ag ól an scilling a thug tú dó ar báll. 'Séard adubhairt ár dTighearna ''Tá croidhe a a chaithte ag an bhfear sin''.
    AT0758: The Various Children of Eve
    Pádhraic Ó Coisdealbha