School: Baile an Mhuillinn (B)

Milltown, Co. Galway
Pádraic Ó Discín

1. (continued from previous page)
    ar an gcónra é. Chonnacadar fuagháilte taobh istigh d'en chóta nuair a chaith sé ar an gconra é crosóg d'imthigh leobhtha annsin.
    Ní raibh a fhios aige céard a dhéanfadh sé. Dá mbeadh rópa aige déanfadh sé cúis dó acht ní raibh. Bhain sé dhe a bheilt agus a chuid gealasaí go ndearnaidh bo[?]eiris dióbhtha gur chuir sé an cónra ar a ghualainn agus gur iomchar a bhaile é, gur leag isteach sa sgioból é.
    Chuaidh sé isteach annsin agus ar no oigh bhí a mháthair agus a athair na gcodhladh. Thortaigh sé go bhfuair casúr agus seiséal agus teannchar gur fhosgail sé an cónra agus nuair a d'fhosgail chonnaic sé ann istigh bean óg breagh acht go raibh sgeón an fhaitchis i n-a suilibh. Na buillí a bualadh ar an gcónra a dúisigh í agus ba chás le n-a sgéon is doighthe.
    D'fiafruigh sí cia raibh sí.
    "Fan annsin" ars an buachaill óg "go ceann móimé[id] Tá tú i n-áit mhaith acht nach bhfuil snáithe éadaigh ort acht léine bheag thanaidh".
    Chuaidh sé isteach agus dhúisigh sé a mháthair. "Thug mé bean abhaile agat" ar seisean le n-a mháthair. "Maise go mba slán dé sibh" ar sise. "Ca bhfuil sí".
    "Eirigh go beo" ar seisean "Tabhair dom
    [Continued on page 128]