School: Northampton (roll number 6396)

Northampton, Co. Galway
Tomás Ó Domhnalláin

1. Saoghal na nDaoine sa gCeanntar seo dhá scór Blian ó shoin.
    (Nóta:- An t-ádhbhar a chuirfeas mé fhéin síos annso 'sé Pádraic Ó Nualláin an t-ughdar leis. Tá Pádraic i ndáil le bheith ceithre scór bliain, acht tá an mheabhar agus an cuimhne ar fheabhas aige fós. Chaith sé a shaoghal sa bparóiste seo, agus tá fhios aige chuile chor a tháinig ar bhealaigh na ndaoine le n-a linn. Tá an Ghaedhilge go binn aige. Bhreac mé an t-eolas síos agus muid beirt ag seanchus, agus chlaodh mé le h-innsint gan cur leis ná baint uaidh -- Pádraig T. Ó Domhnalláin)
    I. Ádhbhar Soluis san áit seo fadó.
    Coinnleóireacht
    (1) Sul má bhí trácht ar choinnlí an tsiopa bhí ár gcoinnlí féin againn. Bhí múnlaí miotal againn, go raibh réanamh coinnle orra. Cuirfidhe an buaicis isteach i dtóin an mhúnla agus suas go dtí n-a bhárr. Coinneóchaidhe 'na áit é le cipín treasna thíos. Cuirfidhe geir leaghta isteach sa múnla (geir mart nó caorach). Nuair a bheadh sé fuaraighthe bhainfidhe úsáid as an gcipín leis an gcoinneal déanta a bhaint amach as an múnla.
    (2) Na brobanna (rushes) :- Bhíodh brobanna ann chomh
    T. Ó Domhnallaín