School: Doireadh (roll number 12946)

Na Doiriú Theas, Co. Galway
Pádraig Ó Heidhin

1. (continued from previous page)
    marach a ghliocas. Chuala sé an gleo agus an rith ina dhiaidh agus nuair a bhreathnuigh sé siar céard d'fheicfeadh sé acht iad, "Ar Thóir an Adhastair Bhuidhe atá siad" arsa Diarmuid leis féin "act ní bhfuighidh siad é" arsa Diarmuid más féidir liom-sa é" agus siud isteach é faoi'n droichead a bhí faoi'n mbóthar. Tháinig na sidheóga suas agus chuadar thar an droichead. Níor bhfada dó annsin gur airigh sé ag filleadh ar ais iad agus chuala sé ceann aca ag rádh "tá sé imthighthe tharthainn anocht acht geobhfaimíd greim air aríst agus cúiteóchaímíd leis an dá bheart seo atá imríghthe aige orainn". Chuaidh na sidheóga ag an mbruidhean agus chuaidh Diarmuid abhaile.
    Nuair a tháinig sé abhaile bhuail sé an doras agus leigeadh isteach é. Rith sé anonn ag an mnaoi uasal ag rádh. "Goirim agus coisreacaim slán thú a Inghean Rí Laighean nach mise a rinne an gníomh agus thusa a bhaint den tsluagh sídhe".
    Annsin tharraing sé an biorán suain. D'imthigh an codhladh agus an suan dí agus tháinig cainnt agus éisteacht di. "Buaidh agus treise dhuit a Dhiarmuid agus is leat inghean Rí Laighean" arsa an bhean.
    Pádraig Mac Donnchadha
    Mac feirmeora