School: Baile Nua (B) (roll number 9607)

Newtown, Co. Galway
Peadar P. Mac Conchoille

1. (continued from previous page)
    lofa annsin ar máidhin agus bhí síad ag imteacht aríamh gur casadh dá bhóthar déag ortha. Sé dúbhairt an leas dearbhathar is óige gur díobh a bhí na dhá bóthar déag déánta, agus tá orrain ná dá bóthar déag a thabhairt orainn bóthar do gach duine. Núair a bhí na h-áon clann déag eile ag imtigheacht thosuigh síadh ag caóineadh mar bhí síadh ag sgaradh lofa. Dúbhairt an leas déarbhathar leo meetáiligh muid le chéile annseo faoi cheann lá agus blíadhain má bhíonn muid beo. Dimtigh lofa, dimtigh an leas dearbháthar is oighe gur bhain sé óidce agus lá dhó. Chonnaic sé solus uaidh i gcoill. Tharraing sé air agus chúaidh sé isteach i gCaislean agus bhí an Caislean lán de barrlai. Dúbhairt sé in a inntin féin gur aisteach an áit é seo. Dúbhairt sé go racadh sé faoi barrla agus fanfaidh sé an go maidin. Ní raibh sé acht fáoi an bharrla núair a tháinigh isteach cut agus cut eile go dtáinigh dá ceann déag isteach. Núair a bhí síadh in a súidhe go deas, dúbhairt ceann le céile sgéal a inseacht. Inséocaidh mise sgéal ars an cut beag. Ta "lady" óg sin súas agus núair a tháinigh an cailín isteach leis an mbaine. Rug an lady óg ar an mbaine agus thosuigh mise ag sgreadhach ar toireacht baine. Sé a bhúail sí orm "cick"
    AT0613: The Two Travelers (Truth and Falsehood)
    Seán Ó Catháin