Scoil: Baile Nua (B) (uimhir rolla 9607)

Newtown, Co. Galway
Peadar P. Mac Conchoille

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    D airrigh mise orthí go dtarraing sí an tae amach. Cuir mé trí ribe síos in a gcuid tae agus tá sí an dona anois agus níl léigheas orthí go tráth. Muna go bhfághadh sí trí bráon ó'n tobar atá táobh shíos dén caisléan seo. Annsin chaithfeadh sí amach trí cut ógh. Bhí an leas dearbhathar ag éisteacht fáoi an bharla. Núair dimtigh na cut ar maidin tháinigh sé amach agus fúair sé buidéal agus thug sé leis an tuisge. Tarraing sé chuige an áith in a raibh an "Lady óg" tinn agus tháinigh sé chuig an áith ina geatha. Bhí an geatóir annsin, díarraidh sé air an raibh an Lady tinn agus dúbhairt sé leis go raibh. Dúbhairt sé go raibh ductúiri faoi cheann doctúiri istigh. Díarr sé ar an duine uasal an raibh cead aige dul isteach agus dúbhairt an duine uasal go raibh agus fáilte. D'íarr sé de'n duine uasal céard a tíubhradh sé ar an ingeann a leigheasadh. Rud ar bith ars an duine uasal atá istigh nó amuigh agam. Dúbhairt sé leis annsin na doctúiri ar fad do chuir amach agus do chuir. Chúaidh sé súas chuig an séomro agus dúbhairt sé leis an t-athair trí báisin uisge agus trí túbhail dfághail. Fuair sé íad agus bhúail sé glas ar an doras. Tarraing sé chuige an buidéal agus thug sé bráon dí. Rinne sí sré agus chaith sí cut ógh amach.
    AT0613: The Two Travelers (Truth and Falsehood)
    Seán Ó Catháin