School: Inistrághamhóir (roll number 15449)

Inis Treabhair, Co. Galway
Teachers:
Antoine Ó Loideáin Cláir P. Nic Gabhann

1. (continued from previous page)
    Dhearbhráthair ag baint rudaí mílse agus dhá gcaitheamh chuige. D’fiafruig sé den ghabhairín nuair a bhí sé i n-ám a dhul i bhaile a raibh a dhóthain ithte aige agus dúbhairt an gabhairín go raibh agus nach bféadfadh sé níos mó d’ithe.
    Chuaidh an táilliúr amach arís go dtí é agus d’fiafruigh sé an rud céadna dhó agus dúbhairt an gabhairín nar ith sé tada. Dhíbir sé an dara mac freisin agus an chéád lá eile cuir sé an amac do b’óige amach leis. Rinne an mac do b’óige an rud céadna ach ba bheag é a bhuidheachas nuair a chuaidh sé i bhaile. Dúbhairt an gabhairín leis an táilliúr nach bhfuair sé a leath dhóthain lé n-ithe agus dhíbir sé an mac d’bóige freisin.
    Chuaidh sé féin ag fosaidheacht leis an chéad lá eile. Tabharfa mise do dhóthain lé n-ithe anois dhuit a ghabhairín lághach arsa an tailliúr. Thiomáin sé an gabhairín abhaile nuair a bhí sé i n-ám agus shul a ndeacha sé i chodladh chuaidh sé amach arís go dtí é agus d’fiafruigh sé dhó ar ith sé a dhóthain an lá sin agus dúbhairt an gabhairín nach bfuair sé cead aon rud a ithe. Bhíos ag an táilliúr annsin gur ag cumadh
    Nóra Ní Mhullaoidh
    Darach Ó Mullaoidh