School: Leitirmealláin

Leitir Mealláin, Co. Galway
Éamonn Ó Gógáin

1. (continued from previous page)
    dul chuig an sgoil fadó agus ní bhfuighidís aon bhróga nó go mbíodh siad cúig déag de bliadhanta d'aois. Bíonn bróga ar chuid de na gasúr anois nuair a bhíodh siad tuairim is bliadhain d'aois acht tá gasúr eile ann agus ní bhíonn aon bhróga orra nó go mbíonn siad tuairim is seacht déag de bhliadhanta d'aois. Bhíodh na mná ag obair go cruaidh fadó agus is miotáin is mó a bhíodh orra agus anois bíonn asail aca le haghaidh na hoibre a dhéanamh. Chuile lá san tsean-aimsir bhíodh ar na daoine a bheith amuigh ó'n sé a chlog ar maidin ag tarraingt fheamuinne agus ag tarraingt mhóna agus gan bróg na stoca orra ná mórán dé'n éadach fhéin agus bhfheidir sneachta agus báisteach ann agus iad strompuighthe leis an bhfuacht. Bhíodh cosa na ndaoine sgoutighthe ó na chéile fadó nuair nach mbíodh aon bhróga orra agus bhíodh siad an-tinn freisin. Tá daoine bochta san tír seo faoi láthair agus níor chaith siad aon bhróga ariamh agus tá siad 60 blian d'aois. Deireann na sean-daoine nach ceart uisge na geos a chaitheadh amach acht tá sé ceart é a chaitheadh amach acht na focla seo a rádh,
    Chugaibh, chugaibh an t-uisge salach.
    Má tá sibh annsin