School: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Kerry
Máire Nic Gearailt

1. (continued from previous page)
    Ar maidin ní raibh tuairisc an leinbh le fághail. Bhí sé imthighthe ag an máthair baistighe. Saoghaluigheadh beirt leanbh do'n mbannríoghain óig in a dhiaidh sin. Dhein an mháthair bhaistighe an cleas ceadhna. Mhairbh sí an leanbh deirinneach agus cuimil sí a chuid fola do bhéal agus do eadaighe leabthan an chailín (b'sin í máthair na leanbh). Nuair d'eirig mac an rí ar maidin dubhairt sé gur bh'amhlaidh a d'ith sí na leanbhaí agus bhí sé ar buille. Fuair sé soitheach mór agus chuir sé isteach ann í agus d'órduig sé an soitheach a chaitheamh isteach sa bhfarraige. Deineadh amhlaidh.
    T'réis tamaill tháinig uaigneas ar mhac an rí agus chuir sé scéala amach aoinne a gheóbhadh í, í do thabhairt chuige.
    Bhí iascaire thíos ar an dtráig lá. Chonnaic sé an soitheach mór. Siúd abhaile é agus fuair sé tuagh, agus chrom ar cheann an tsoithig d'oscailt leis an dtuaigh.
    "Ná mairbh mé, ná mairbh me," ars an ghuth istig. Tháinig eagla ar an bhfear agus chaith sé uaidh an tuagh.
    "Is ait an rud dom eagla a theacht orm i lár an laé,"
    AT0710: Our Lady's Child