School: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Kerry
Seán Ó Loingsigh

1. Do bhí Rígh i n-Éirinn fadó agus bhí dhá-réág mac aige. Chuaidh sé ar siubhal le h-ais locha lá, agus thug sé fé ndeara sa loch lacha agus dhá cheann déag de lachain óga i n-einfheacht léíthi. Ba gheárr go bhfeaca sé an mháthair-ál ag iompógh siar ar cheann de's na lachain óga agus faobhar an diabhail fúithi, ag gobadh uirthi 's á tumadh fé'n uisce, riamh 's choidhche gur bháthaidh sí í. Bhí ionbgadh 's alltacht ar an Rígh cad ba bhun leis, nó ca na thaobh gur dhein sí a leithéidh d'obair mhío-nádúrtha.
    Chuaidh sé a triall ar a Sheandraoí, agus do innis se dho scéal na lachan.
    "Á," arsa an Seandraoí, "do thug sí iad san go léir amach, agus ní raibh aon cheann aici chun deachmhan." (deachmhaín ? mar dúbhairt an scéalaidhe).
    "Má's mar sin atá an scéal," ars' an Rígh "Tá sé ceart go mbeadh duine de's na críostaidhthe chun deachmhaín chómh maith leis na h-éanlaithe, agus innis-se dhom cad é an t-slíghe in a gcuirfinn chun báis duine dom chlann-mhac." "Inneósfad-sa san duit," arsa an Seandraoí. "Téigheann do dhá-réág mac ar scoil gach lá, agus amáireach, fair go maith iad, mar rithfidh siad le chéile go
    AT0531: Ferdinand the True and Ferdinand the False
    Peig Bheag Ní Dhéada