School: Bárdínse (roll number 12399)

Barr Duínse, Co. Cork
Cáit, Bean Uí Riórdáin

1. Scéal
    Tá sliabh i mbarra na Milíní agus 'sé an ainm a tugtar ar an áit ná an slios. Sa t-seana shaoghal bhí alán de muinntir loinghsigh 'na gcómhnuidhe in íochtar na Milíní agus daoine ana bhaileach do b'eadh iad chun oibre. Do thóg duine de's na mic darbh ainm do Amhlaoibh Óg an slios agus chuaidh sé chun cómhnuidhthe ann.
    Ní raibh ann ach tig beag cínn tuighe. Igcionn tamaill do phós sé bean de mhuinntir Chríodáin agus Nóra ab ainm di. Thugadh na cómharsain go léir Nóra an t-sleasa mar ainm uirthe.
    Do maireadar go breágh sásta agus dheinidís pinginí beaga airgid anois a's airís. bhí triúr mac agus beirt ingean acu.
    Nóra Ní Luasa
    Diarmuid Ó hÉalaighthe