School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Ní raibh aon gluisteán annso i mBaile Mhúirne fadó ach capall agus turcaill agus do bhí fear ann agus Séamus Ó Chríodáin do b'ainm do.
    Do bhí sé gach lá ag dul go dtí Mághcromdha leis an ime.
    Lá amháin do chuaidh sé go dtí Mághchromdha agus dúbhairt fear éigin leis. "Cad na thaobh go raibh im aige gac lá" Dúbhairt sé leis "tá cnoc ana-mhór in-aice mo thighe agus bím ag dul do dtí an cnoc gach lá agus ní leogfhad aoinne suas sa chnoc chun go mbeidh míle púnt aige agus tá alán im ann leis agus tógaim an t-ím liom go dtí an siopa annsan chun é do dhíol. Dubhairt an fear a bhí sa siopa leis. Mhuise go deimhin féin níl aon ím ann." Tá'n tú ag innsint bréagh. Ní lim ag innsint bréagh agus tá fhios agat san
    Máire Ní Luasaig
    Cúil na Cathrach, Co. Cork