School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Do bhIodh sprid le feiscint thiar in aice Ínse Mhóir fadó. Nuair a bheadh aoinne ag gabháil thairis deireadh sí "Cad a dhéanfá le capall go mbeadh marc ar a dhrom" Dá oidhche in diaidh a chéile do bhí beirt fhear ag gabháil tar an áit agus dubhairt sí leo "cad a déanfá le capall go mbeadh marc ar a dhrom". Níor thugadar aon fhreagra uirthi. An trimhadh h-uair dubhairt sí le fear é agus dubhairt sé " Cad a dhéanfainn leis an marcaí do chur thiar ar a mhuin". "Ó arsa'n sprid "táim ana bhuidheach díot, táim anseo le trí leath bliadhna féachaint a'labharfadh aoinne liom. Táim ág dul go F. Dé anois agus beidh áit agam ann duit-se" ar sisie agus d'imtigh sí as a radharc.
    Cáit Ní Shúileabháin
    Baile Mhic Íre, Co. Cork