School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

an t-am so.
    Nuair abhí a fhios aige go gcaithfheadh sé bheith ag imtheacht i gcionn bliadhna dubhairt sé leis féin go n-imtheáchadh sé leis féin gan a thuille ríghnis mar bhí a fhios aige go mbeadh droch-shaoghal aige.
    Do chuir sé an míle púnt cuige féin agus do chamáin sé leis ar an mbóthar. Cúpla mí 'na dhiaidh san do chailleadh an rígh. Do bhí tórramh mhór aca ar feadh trí lá agus trí oidhche agus do chuireadh é ansan.
    Má bhí an tórramh mór ba mhór ná riamh an sluagh abhí ann an lá a chuireadh é. Do tháinig Seán thar-nais airís i gcóir an tórramh agus nuair abhí sé go léir ar leath-taoibh ansan agus an mac ba shine 'na rígh d'imthigh an buachaill óg ar an mbóthar airís.
    Ní raibh sé imthighthe abhfad in-aon-
    Cáit Ní Shúileabháin