School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Do bhí fear ann uair tímpeall dá cead blian ó shoin agus do bí sé ana bhocht ar fad do bhíod sé igchómhnaidhe ag lorg deirce agus uaireannta ní bhíod pioc in aon chor aige.
    La amháin do buaileadh breoite é agus ní raibh sagart na aoinne eile aige agus do bhí sé ag guidhe cun. Dé go beadh sagart ag gabháil an treo agus gcídfeadh sé é.
    Ní raibh sé abfhad ag guidhe go dtí go dtáinig fear agus feasóg fada ar agus dubhairt sé leis an bfear bocht comartha na croise do déanamh trí h-uaire agus d'imthig an fear as a radarc agus do dein an fear mar a dubrad leis agus do tháinig aingeal cuige agus do thog sé an fear bocht suas go neamh.
    Brighid Ní Dhonnabháin
    Siobhán Ní Mhuimhneacháin