School: Baile Caisleáin an Róistigh (B.) (roll number 14107)

Castletownroche, Co. Cork
Pádraig Ó Luineacháin

1. Do deintí teine d'adú amuigh ar an bpáirc nó ar macha na mbó agus is dóigh liom go ndeintí braon d'uisce coisridhthe do chrothadh uirthi. Annsan nuair a bhíodh an teine ar lasadh do gheibhtí scáthán mór aiteann críon agus do lastaí ar an dteine é, agus do tarraigightí an scáthán aitinn sin agus é ar lasadh tré sna gortaibh 'na mbíodh na prátaí, an coirce srl ag fás agus na móinfearaibh chómh maith. Gan amhras ní fhanfadh an chéad scáthán a lastaí ar an dteine ar lasadh acht do lastaí cheann eile as san sara dtéigheadh sé i n-éag, agus deineadh san an gnó chómh maith is do lastaí ar an dteine é.
    Do deintí rud eile fós, sé sin a mbiodh de bheithidheacha ar an bhfeirm do bhailú i dteannta a chéile agus scothán do lasadh ar an dteine - agus buille den scóthán san a bhualadh ar gach beithidheach aca "In ainm an Athar, agus an Mhic agus an Spiorid Naoimh.