School: Béal Átha Hubhla (B.) (roll number 3997)

Ballyhooly, Co. Cork
Dáithí Ó Murchadha

1. (continued from previous page)
    a bhí ins an dtigh. Bhí bean ins an dtíg, comharsa do tháinig ar chuaird agus dubhairt sí le fear an tige go gcuirfead sí sgeall leis go bhfeudfadh sí ártach d'fágail ná lionfadh an bhó. Do ghlac sé an geall agus dubhairt leí an ártach sin d'fághail. Fuair sí criathar agus cuadar amach ac ní ghadh a radh gur bhuaidh an bhean an geall. Deirtear ná thug an bhó braon bainne ón lá sin amac. Ins an bparóíste seo fós deireann daoine nuair a bhéidís ag crúdh bó go mbeadh a lán bainne aici. "Go bhfuil an oiread bainne aici is a bhí ag bó Gleann na Bó."
    Sé an brigh atá lé Knocknamadree deirtear na "Cnoc na mbó Draoi" ac ní fh eadar bhfuil mórán ceile leis. San cead dul sios níl an áit ins an líne direach idir Gleann na Bó agus Drom Tairbh (Drumtariff) taobh tiar de Mágh Ealla mar tá an áit ar an dtaobh theas den pharóíte agus an líne direach idir an dá ait gabadh sé cois na habhann tré lár an pharóíste.
    Rud eile ní beadh an 'm' ins an ainm Knock-na-madree dá mbeadh aon bó amhain igceist beadh Cnoc na Bó Draoi. Is docaighe gurabh é an brigh atá leis na (Cnoc na Madraí)
    Séamus Ó Conaill