Scoil: Baile an Chaisleáin (uimhir rolla 11303)

Castletown, Co. Cork
Diarmuid Ó Mathghamhna

821 Do reír na "gceithre mháistír" fuair Fonbarach Easbog Cinn Eich bás.
    Tá Cuilteach (clogtheach) i gCinn Eich agus tá sí ana shuimeamhail toisc go bhfuil sí dé sleasadh ag a bun. Tá sí timhcheall 70 troigh ar aoirde anois. Leag teinntreach an barr agus reidhtigeadh é inadhiaidh sin i gcóir clog an teampaill galldha tá in aice leis anois. Tá an chuilteach so togtha ar carraig atá anois timcheall deich dtróighte (?) ós cionn leibhéal (cothrom) na talmhan maghcuaird.
    Tá béul oideas ag baint le togáíb na cultighe (?) seo. Mar seo atá - d'eirig easaontas idir Cian Ri Riatleann agus Dómhnal Dubh Dabhoireann Rí Cineal Laoghaire agus d'ullmhuigheadar chun chatha. Ag ullmúghadh dhóibh chuaidh saighdiuiri Chéín Thar Ceann Eich (Cionna) agus thógadar cuid de'n bhiadh dde lucht oibre a bhí ag cur suas an ciultoighe (?) agus níor iarradar cead agus níor thugadar leat sgeul. Tháinig Fir Dhómhnaiil an tslighe agus thóadar cuid de'n bhiadh acht ghabh Dómhnal a leath sgéul.
    Deirtear annsoin gur dhein Naom Mocolmóg a bhí in a Easbog ann an uair sín beagán tairgearachta agus dubhairt go mbeadh Ceann Céim ag Dómhnal. Ig Cath Magh Ghuildhe (?) (magh gliath) FÉUCH FE "CAIPÍN" a troideadh in a dhiaid sin marbhuigheadh Cian is a bheirt driothár.
    Tá sgéul greannmhar leis ag baint le
    Kinneigh, Co. Cork