School: Dubhlinn (B.), Inis (roll number 4870)

Doolin, Co. Clare
Tadhg Ó Seasnáin

1. Bhí fear i Sráid na hIasgairí fadó darb ainm Mickey Beag. Bhíodh sé ag iascaireact i gcomhnuidhe. Ins an Earrac téighead sé siar an fhada leis na druidhthe siar amac ó ceann Ciarraighe.
    Bhí siad ag teacht an tráthnóna seo é féin is beirt eile agus d'eirig stirim agus fairrge mór. Bhí siad ag obrúighad leóthaibh ag an t-aon uair deag san oidhche go dtáinig siad lais amuigh den Oileán. D'iompuig an curraig annsan agus cuireadh an triúr i bfairrge. Cuaidh Mickey go dtí toín na fairrge agus má cuaidh leis bain sé de a dhá bróg síos. Bhí Mickey posta fé dhó agus bhí an tarna bean in a codladh ag baile thaínig an cead bean a bhí aige go dtí an fhuinneóg agus glaoidh sí ar an bean a bhí na codladh agus dubhairt sí go raibh Mickey báidhthe agus dubairt léithe eirighe agus dul siar cuige.
    Siar léithe agus nuair a cuaidh sí siar bhí Mickey sínte ar an snáthad mara dá caitheamh isteac is amac ag na dtonntha.
    Rith sí síos cuig an fear boct agus rug sí ar a dhá cluais agus tharraing sí isteac go dtí talamh tirim é. Tar éis tamaill tháinig sé cuige féín agus dúbhairt sé go raibh an beirt eile báidhthe.
    Athair do Micheál Géaráin dob eadh é, agus sgéal fíor is ead é leis.
    Tomás O Concubhair