School: Dubhloch, Cill Mháille (roll number 14698)

Doolough, Co. Clare
Tadhg Ó Maoldhomhnaigh

1. LONGBRISEADH: Brisead an long i gCaoilte in Iarthar Co an Cláir ar na carraigeaca inaice na fairrge
    Bhí storm ann agus do séideadh an long ar na carraigeaca. Cuaid cuid de muinntir Caoilte amac i mbadh beag agus thugadar isteac iad go slán folláin.
    Ní badhadh einne. Bhí an long ar na carraigeaca ar feadh blian no mar sin agus bhíodh na daoine ag teact cun é dfeicsint. Ta cuid den long fe'n uisce in aice le Caoilte fos.

Nuair a cuir Rígh na Spáinne an Armada go Sasana cun e do chuir fé smacht do bhuail galaí troma na longa agus deineadh iad do scaramhaint óna céile. Do bhriseadh cuid diobh ar na carraigeaca in iarthar na h-Éireann go mor-mhór in Iarthar an Cláir. Do briseadh cuid diobh inaice le Caoilte agus bhadhadh na Spáinig a bhi ionta. Rugadh cuid de na corp on bhFairrge agus cuiread i reilig inaice na h-aíthe iad.
    Tugtar Cill Fear Buidhe (Kilfarboy) ar an áit o shoin.