School: Cuar an Chláir (C)

Cooraclare, Co. Clare
Máiréad, Bean Uí Mháirtín

1. Ní raibh aon choinneal in Éirinn fadó. Is é Naom Seanán a déin an ceadh coinneal san iarthar Cláir. Oidhche amháin nuair a bhí athair agus a máthair ag ithe a shupéir ní raibh aon solus acu. Chuir Naom Seanán a dhearbhsiúir amach fe dhéin an locha cun luacraí dfághail. Tóg sí isteach iad agus thugh sé iad san luaithrigh agus las sé iadh chun soluis a tabhairt. Bhí solús a ndóthaint acha annsan cun a supéir d'ithe.
    Taréis na bliadhna do thosnuig daoine ag déanamh coinneal. Bhi cuma deanta de miotal acha agus é cruinn. Bhí taobh de leathan agus an taobh eile caol. Cuiridís snáth castá i lár an cumha agus deinidís go dainghean é le tairrgne cun an buaiceas do coimeadann go direach. Do sgaoilidís an géir leagech (?) isteach ann agus d'fagadaís ann é chun é do fuaradh b'isin choinneal mór breag agus b'sin an solus a bhí acha fadó in aimsir ar sean-máthair.
    Máire Cáit Midheach,
    Cubhar a' Chláir