School: An Clochar, Cill Ruis

Kilrush, Co. Clare
An tSr. Pól

1. (continued from previous page)
    úachtar a bhíonn ag teacht aníos ar an gclár. Nuair a bhíonn an cuigeann dhéanta bíonn cnapóga ime ag snámh ar bhárr an bhainne. Brúightear an bláthach as an ím agus tógtar amach as an gchuinneóig í le chláir beaga agus déantar í do níghe le h-uisge fuar.
    Bean an tíghe a dheineann an chuinneóg sa gceanntar seo. Tógtar úair nó mar sin chun an chuinneóg do dhéanamh. Aon úair sa seachtmhain a dheantar í.
    Tá a lán pisreóg ag bhaint leis. Aoinne a thagann isteach nuair a bhíonn an cuigeann á dhéanamh caithfidh se dreas a bhuaileadh leis le h-aghaidh an ádha muna dnéanfeadh sé é sin bhéadh ím an tighe sin ag an duine Coiméadann cuid de's na daoine an luaithreach istig nó go mbíonn an cuigeann dhéanta. Cuireann daoine eile píosa gúail dóighte fé'n gcuinneóig nuair a bhíonn sí á dhéanamh. Oidhce Bhealtaine téigheann na daoine go dtí an tobar agus cuireann síad uisge Beannuighthe agus salann isteach cun coch mbéadh chomhocht ag aoinne dhíoghbháil a dheanamh doibh, agus deirtear nuair a bhéadh dúil ag duine díoghbhail a dhéanamh do duine eile go dtiocfaidis go dtí an tobar oirhche Bealtaine agus go gcuirfidís píosaí íarainn agus rudaí eile isteach ann.
    Máire Nic Mhathgamhna
    Doonnagurroge, Co. Clare