School: Dún Beag (C.)

Doonbeg, Co. Clare
Teachers:
Eibhlín Ní Shúilleabháin Bean an Ághasaigh

1. Taobh le siad na trainach i Sraith tá fear grinn- an adhbhar cainnte 'san sgeal seo ina comnuidhe. Timceall seacht mbliadain ó shoin cuaidh sé go aonach Cill Ruis i Mí Deire Fhógmhair nuair abhí na daoine ag priocad na prátaí go dian díceallach. Nuair abhí sé ag teacht abhaile agus braoin maith istig aige tháinig tuirse an dómain air is tuit sé a codhlad.
    Nuair abhí dreas codalta aige d'osgail sé a shúila is cá raibh sé ac ar múin capaillín gruagach. Dein sé iarracht an capaill a riarad ach ní raibh aon maith leis bhí se ag marcaidheacht i saghas ceó is bhí an capaill igcomnuidhe ag sodar fé deire stad an capaill is nuair a
    Ríte Ní Annracháin