Scoil: Caurane (uimhir rolla 13175)

An Cárán Íochtarach, Co. Mhaigh Eo
P. Mac Giolla Gaileng

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhí síad láidir, teann agus dubh-shláinneach agus gan baoghal ortha go leigfeadh síad a gcnámh go bog uatha gan fios cén fáth.
    Acht ar an láimh eile, bhí tréithe na h-uaisleachta ionnta. Bhí an cortas agus an geanamlacht ionnta, agus níor dhún síad súil ariamh ar an mbochtán ná ar an té a raibh call ná fágáil ar bith air, fhad is bhí caoí aca-san fóirthint dhó.
    Ní raibh sa teach acht iad féin triúr agus drifiúir amháin, agus bí sin aca teach de teolaidhe már go mba mhaith an sas iad cur ar a shon agus breathnughadh i ndiaidh a ngraithe. Ba i Sail, an ingean an duine a bóige de'n cheathrar agus mur' raibh cion ag na dríotháireaca uirthí ní lá go maidin é.
    Cailleadh an mháthair nuair a rugadh an ingean agus ba le aire chiúin agus freastail chríona a tugad an naoidhneán thrídh, acht bhí a bhuidheachas sin ar bean ghlúin an oileáin. Ní raibh Sail acht teacht ins na déaga nuair a báitheadh an t-athair ag teacht ó aonach Béal a' Mhuirthid agus dfágh sin na Breathnaigh gan athair gan máthair, acht má d'fhág, d'fhág sé gur mhéaduigh cionn na ndríotháireach ar Shail agus ag méadughadh a bhí an cion in aghaidh an lae.
      1. filíocht
    Micheál Mac Con Tuille