Scoil: Caurane (uimhir rolla 13175)

An Cárán Íochtarach, Co. Mhaigh Eo
P. Mac Giolla Gaileng

Gearchaile ghleóidthe sgiamhach b'ead Sail.
    Gruag fhionnruadh ag tuitim i n-a duala trillseacha anuas ar 'chaon taobh de aghaidh lághach, chineálta agus gan samhail ar bith le tabhairt duithe acht ní ríoghain mhaorda a bhfuil trácht ortha sa bhfiannaidheacht.
    Bhíodh sí i gcómhnuidhe in éinfeacht leis na driotháireacha ar Aifreann, aonach agus margadh, agus ba dhoiligh clann eile a fhágháil a bhí comh dílis d'a chéile leis an gclann seo.
    Thárla gur casadh na Breathnuigh le sgata caorach ar aonach Bhéal a Mhuirthid tráth agus bhí sin aca an sgata a b'fhearr ar an aonach. Bhí ceannachóirí ag teacht agus ag breathnughadh ar na caoirigh agus corr-duine aca ag cur luach ortha agus ag imtheacht leis aríst.
    Amach faoí meadhon-lae tainic ceannachóir O ceanntar Caisleán a Bharraigh thart agus beannuigh sé do na Breathnuigh agus beannuigh siad-san dó
    Bhí sean-aithne acha ar a chéile agus níor fada go raibh na caoirigh díolta ceannuighthe, an bonn-tsochar tugtha agus an béaléist dhá ól. Bhí Sail i láthair ag an mbéal-éist, agus ba é seo an céad uair ariamh a leag an ceannachóir súil uirthí gidh gur mion minic a cuala sé cainnt uirthí.
      1. filíocht
    Micheál Mac Con Tuille