School: Caurane (roll number 13175)

An Cárán Íochtarach, Co. Mhaigh Eo
P. Mac Giolla Gaileng

1. (continued from previous page)
    Ar an dá luathas 's a leag sé súil uirthí thuit sé i ngrádh léithe agus sos na suaimhneas ní raibh ag dul do na Breathnuigh uaidh gur socruigheadh lá an chleamhnais.
    Ar chuma ar bith pósadh an bheirt agus tug sé sail leis abhaile, agus chuaidh na dríotháireacha leis ar cuireadh seachtmhaine agus sin seachtmhain a caitheadh go sultmhar aoibhinn.
    Ba bhrónach iad na dríotháireacha ar philleadh abhaile dóibh acht ba mhór a chuaidh sé chun soláis doibh, go raibh fear fiúntach ag Sail.
    Ba chiotach ar fad a bhí an saoghal anois gan bean, acht roighínigh síad leo agus gan cainnt ag aoinne aca pósadh.
    Castaoí fear Shail ortha go minic ag na h-aontaigh act ní bhíodh aige dóibh act deágh-sgéal, agus lom-chlár na fírínne ann mar a raibh an saoghal ag dul in aghaidh go h-an-mhór leis fein agus a mnaoí o pósadh iad.
    Acht is corr-duine nach mbaineann an saoghal líomóg as agus b'fearracht sin leis sean é. I drátha ama bhí triúr clainne ag an lánamháin agus gan a dhath ag cur imnídhe na trioblóide ortha acht cúram na clainne.
      1. filíocht
    Micheál Mac Con Tuille