School: Grianán (roll number 13178)

An Grianán, Co. Mhaigh Eo
Máiréad Bean Uí Riagáin

1. (continued from previous page)
    Tá oileán suidhthe i lár Locha Cuilinn darbh ainm Oilean Í. Fadó bhí manaigh ina gcomhnuidhe annsin. Nuair a tháinig saighdiúirí Cromalla go hÉireann chuaidh siad go dtí an toileán i mbádaibh, agus nuair a chonnaich siad na manaigh do mharbhuigheadar iad agus annsin bheir siad na cuirp go dtí an altóir i turloc agus tá siad curtha in aice na h-altóra.
    Tá carraig in aice le Droicead Pont-Abhann darbhainm an "Cloc Luasguidh". Fadó bhí Naomh Padhraig ar Néifin, caith sé cloc síos annsin agus greamuigh sé d'en chloic eile, agus anois cé go mbíonn sí ag luasgadh anonn is anall ní thuiteann sí. Deirtear gurbh é cumhacht Naomh Phadaraig atá gá choingbhéal annseo.

Caitlín Ní hÉalaigh
    Pont-Abhann