Scoil: Log Buidhe (uimhir rolla 15539)

An Log Buí, Co. Mhaigh Eo
Seán de Crúis

1. Bean láidir.
    Fado, bhíodh na daoine i bfad níos láidre ná na daoine atá ann fá láthair.
    Bhí bean ina cómhnuidhe imbaile sa gainne uair amháin arbh ainm di Cáit Ní Reagán agus bhí sí níos láidre ná fear ar bith atá ann anois.
    Lá amháin do chas sí a ______ uirri fhéin agus chuaidh sí go baile mór chuig an dochtuir lé páiste beag a raibh rud (ar bith) éigean as bealach leis.
    Nuair thánaig sí amach ón dochtúr do cheannuigh sí céad meadhchon dé plúir agus do chuir sí ar a dhruim é agus do chur sí an páiste ar a dhruim chómh maith.
    Bhí sí a' coisidheacht agus thánaig sí abhaile arís agus nuair shroich sí a theach fhéin bhí sí chómh maith is bhí sí sul dá ndeacha sí.
    Sorcha Ní Cheitt
    Baile Uí Chillín, Co. Mhaigh Eo