Scoil: Clún na Gaoithe (uimhir rolla 8740)

Cluain Gaoith, Co. Mhaigh Eo
Pádraig Ó Héaráin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Thugadh siad cúpla fataí rósta mar lón leo. Ní raibh leabhar rolla ar bith sa scoil. Ní raibh cead acha an gaedhilg a labhairt agus má chuala an máighistir iad á labhairt bhuail sé go trom iad. Bhí ar gach duine cúpla fód móna a thabhairt leis gach lá már ádhbhar teine. Thugadh na sagart go dtí an scoil anois agus arís. Bhí na daoine ag dul ar sgoil an t-am sin nó go raibh siad fiche bliadhain nó ós a cionn. Níor chaith siad bróg ar bith san ngeimhreadh ná san samhradh.
    Bhí an scoil déanta d'ádhmad agus ní raibh fuinneóg ar bith innte acht poll cun an aer a legeann isteach. Ceann tuighe a bhí ar an sgoil agus ní raibh simileár ar bith air acht poll chun an deathach a leigeadh amach. Ní bhíodh teine acha acht san ngeimhreadh. Ní raibh binnsí ar bith sa scoil acht stólta árda agus shuidheadh an máighistir ar ceann acha. D'fhan sé ins na tighthe thart, níor fhan sé acht tuairim is dhá lá i dteach ar bith. Dhá fhata a bhíodh mar lón acha ceann i ngach lámh chun iad do choinneál te agus is minic a stad siad ar an mbóthar agus leag an fhata ar a chosaibh.
        1. foirgnimh