School: Gleann Caisil (roll number 13222)

Gleann Chaisil, Co. Mhaigh Eo
Antoine Ó Donnchadha

1. (continued from previous page)
    Bhí nós ag na cailíní óga nó cailíní a bh[...?] ion- phósta iad féin a deisiú agus a ghléas[ú] go maith an Dómhnach roimh an Inid. Théighea[dh?] siad go dtí an Séipéil agus gean gáire ortha ionnus go bhfeicfí iad. Dá mba rud é na[ch] mbeadh siad pósta i rith na h-Inide bheadh pus ortha an chéad Dómhnach eile in a dhiaidh agus mar sin tugadh "Domhnach na Smuit" air.
    Ba mhór é an rud cleamhnas fadó acht ní bhíonn mórán cainnte faoi anois. Nuair bheadh fear óg ag smaoineadh ar pósadh, cheannochadh sé buidéal uisge beatha, D'Innsigheadh sé an sgéal dá ghaolta. Théigheadh sé fhéin agus beirt no triúr eile a bhí i ndon a dhéanamh go maith go teach an chailín. Bhuaideadh siad ar an dorus. D'éirigheadh na cailíní. Dá mbea[dh] fáilte roimhe d'faduigheadh siad an teine. Thógadh an fear an cailín ab'fhearr leis. D'éirigheadh muinntir an tighe ar fad. Is minic go mbéa[dh?] is aca i bhfad roimh ré go raibh an fear ag tigeacht. Mar sin bhíodh an ghé marbh, na
      1. filíocht
    Eibhlín Nic Aindriú