Scoil: Port Urlainn

Port Durlainne, Co. Mhaigh Eo
Liam Breathnach

Lá Fheil' Eoghain:-
    An treas lá tugtar mar ainm air Lá Fheil' Eoghain / Eoghan Baiste, mar is é a bhaist ár Slánuightheóir an lá sin.

Lá na Leanbh:-
    Ins an am sin bhí sé ráidthe ag na Iúdaigh go rithfeadh Criost suas mar Rí agus dubhairt siad le rí na h-áite nach mbéadh aon dá rí orra agus dubhairt siad go gcaithfeadh sé a chur chun bháis ná go marbóchaidhe é féín. Rinne an Rí de dligheadh na leinbh a chur chun bháis ó aois lae go dtí aois trí mbliadhan agus sin é an fáth go bhfuil Lá na Leanbh ar an lá seo.

Lá Nodlag Beag:-
    Sin é an lá a baisteadh é agus deantar féastuidhe mar an gcéadhna mar chomóradh an lae sin.

Lá Fheil Brighide agus Lá Fheil' Muire na gCoinneal
    Tigeann Lá Fheil' Brighide roimh Lá Fheil' Muire na gCoinneal mar ins an am sin bhí sé déanta de dhligheadh ag an eaglais na mná a bhéadh le coisricean
    Maighréad Ní Dhochartaigh