Scoil: Port Urlainn

Port Durlainne, Co. Mhaigh Eo
Liam Breathnach

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    clioth coinnle lasa a iomchar ar a gceann isteach i láthair an Phobail, agus bhí náire ar an mhaighdean ghlórmhair a n-iomchar agus d'iomcar Naomh Brighid ar a ceann féín iad leis an aire a thógáil dí agus sin é an fáth go dtigeann lá Fheil' Brighde roimh la Fheil' Muire na gcoinneal. Fadó shion, dhéanadh siad cros-Bhrighide an oidhche sin agus chrochadh ar thaobháin an tighe le chuile olc a chongbháil on teach ar feadh na bliadhna agus le beannacht Bhrighide a bheith ar an lion-tighe.

Lá Fheil' Pádraig:-
    Sin é an lá a fuair sé bás an 17adh de Mhárta agus choinnightear ina cuimhneadh é mar chomóradh dhó mar is é a rinne Éire a bheannughadh agus an soisgéal Naomhtha a theagaig chun na ndaoine; agus tugtar mar ainm ar Eirinn ó sion Oileán na Naomh. An lá seo caitheann chuile duine an t-seamróg mar is léí a mhínigh Padraig rún
    Maighréad Ní Dhochartaigh