Scoil: Gleann Calraighe (uimhir rolla 15864)

Gleann Chalraí Íochtarach, Co. Mhaigh Eo
Nóra Ní Riagáin

Ar an leathanach seo

1. Deireann na sean-daoine go bhfuil Laetheannta Riabhaiche ann, agus tuiteann siad ar an dhá lá deiread do mhí Márta, agus ar an gcéád lá d'Aibreán.
    Tá sgéal ag baint leis na laetheannta sin. Bhí bó ann uair amháin agus chuaidh sí amach ins na páirce, agus bhí macruis uirthí. Thosuigh sí ag rith agus dubhairt sé
    " Anois ta Márta bradach beagnach imthigh,
    mar ní raibh acht dá lá ann annsin. Bhí an dara lá eile go hana olc ar fad, le gaoith cruaidh agus sioc, agus sneachta agus an chéad lá d'Aibreán.
    Fuair Márta lá ar cháirde ó Aibreán, agus do bhain siad an croiceann den sean-bhó riabhach agus sin é an fáth atá 31 lá i mí Márta, mar níor thug Márta an lá ar ais ariamh do mhí Aibreán