Scoil: Gleann Calraighe (uimhir rolla 15864)

Gleann Chalraí Íochtarach, Co. Mhaigh Eo
Nóra Ní Riagáin

Ar an leathanach seo

1. Tá meadar againn sa mbaile. Cuinneóg an t-ainm a tugtur air. Tá sé timpeall trí troigh ar aoirde. Deineadh é timcheall ceithre bliadhain ó shoin. Lointhe, clúid, clár, an t-ainm a tugtur ar na gléiseanna.
    Cuireann cuid de na daoine comhartha na croise ar chliathain na cuinneóige agus abhran daoine eile paidir.
    Déantar im dá uaire sa t-seachtmhain sa tSamhradh agus aon uair amháin sa nGeimhreadh ar dé Satharn.
    Má thagann stroinséir isteach tugann sé cúpla buile don chuinneóg leis an lointhe nó tarbhfadh na sidheóga é a deirtear, agus cuireann na daoine san teach sméaróid faoin chuinneóg.
    An cuinneóg atá againn sa mbaile oibrightear leis an lointhe í síos agus suas.
    Nuair a chiónn duine an t-im ar bharr clár na cuinnóige bíonn an cuigeann déanta.
    Annsin curtar an luinthe thart go dtí go mbéad an t-im go léir le chéile.
    Seo é an chaoi a togfar amach an t-im as an chuigeann. geobheann duine baisín agus fágtar inaiche na cuinneóige, annsin gheibhean siad