Scoil: Ballycastle Boys' (uimhir rolla 14290)

Baile an Chaisil, Co. Mhaigh Eo
Mícheál de Búrca

In aimsear Naomh
    Paidraigh bhí dun briste greamaigh do Dhun Phadraig. Ins an tráth sin bhí pagánach in a chomhnaidhe ar Dún Briste. Bhí dún aige ann, agus tá doras ar dún le feiceál ann go fóil. Bhí an pagánach seo ag deanamh díoghbáil mór, ag creacadh agus ag robáil na daoine thart timcheall na h-áite.
    Domhnach Cásga
    Domhnach casga sin é Domhnach na n-uibheacha. Tar-éis trosgadh an cargaois, Tá cead ag daoine uibheacha a ithe Domhnach Casga. Sin é an fath go dtugtar Domhnach na n-uibheacha ar an lá sin. Má eirigheann duine go moch ar maidin Domhnach Casga feicfidh sé an grian ag leimnidh ins an spéir.
    Domhnach Cingcise
    Ní chóir le duine dul ag snámh ar Domhnach Cingcise. Má beirtear páiste searrach na gamhain ar an lá sin. Béidh sé crosta agus olc.
    Éamon Mac Giolla Mhártain
    Cill Ardubh, Co. Mhaigh Eo