Scoil: Baile an Chaisil C., Clochar na Trócaire

Baile an Chaisil, Co. Mhaigh Eo
An tSr. Aingeal

a sháith seilge.
    Chuala an eilit an comhrádh seo, tháinig sí go h-Oisín, d'innis sí dhó an rud a chuala sí. "Ar ndóigh" ar seisean, "ní bhainfid na madraí leat." "Ó!" ar sise "má théígim san aer suas ná insan talamh síos ní fheádaim imtheacht ó luathas Bhrain." Arsa Oisín léi, "Nuair a bhéas sé ag teacht cruaidh ort i mbárach gabh amach idir mo dhá chois."
    Tháinig an lá agus leigeadh amach an eilit. Níor lean aon madadh í acht Bran. Níorbh fhada go raibh sé ag teacht cruaidh uirri - amach léi idir dhá chois Oisín, lean an madadh í. D'fhaisg Oisín a dhá ghlúín air agus chuir sé céád slat as a chroiceann é.
    Bhí dearg-bháinidhe