Scoil: Coill Íseal, Ceapach Chuinn (uimhir rolla 14202)

Cill Íseal, Co. Phort Láirge
Seán Ó Conaire

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Ceann úl ag fás agus chúig cinn de úil air. Tháinigh tinncéir, a bhean agus a mháthair. Thógadar úl an duine. Tháinigh tincéir eile, a bhean agus a mháthair agus thógadar úl eile an duine agus bhí ar an gcrann ina dhiaidh go léir aon úl amháin. An mó duine a bhí ann?
    Ceathrar. Bhí gach tinncéir pósta le máthair an tinncéra eile.

Fear a bhí ag féachaint ar phictiúirí i dtigh a chomharsan. Ag tabhairt ceann fé ndeara, d'iarr sé d'fhear an tí, cé h-é sin? Ag tabhairt freagra air, seo mar dúirt fear-a-tí :- Athair an fhir sin, sin é mac m'atharsa agus ní raibh agamsa deirbhshiúr na dearbhráthair. Cad é an gaol a bhí idir mé agus an fear sa phictiúr?
    Sé fear-a-tí a bhí sa phictiúr.
    Seán Ó Conaire