Scoil: Cill Bhriain, Béal na Molt (uimhir rolla 11890)

Cill Bhriain Íochtarach, Co. Phort Láirge
Tomás de Bhál

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhíodh an teachtaire ina conaí ann ar feadh na bliana agus bhíodh an tigheanna talmhan féin ina cónaí ann ar feadh saothúir an fhiadhaigh. Bhí alán beathaidhigh allta le fiadhach i sléighte na Comaraigh an uair sin.
    Bhain na Chearnleys alán úsáid ar an tigh chun a bheith ag fiadhach ag lámhach agus ag rascaireacht; agus thug an teachtaire aire don thighe agus don talamh. Do fuair cuallacht Chearnley pléisiúr agus tairbhe ar an Lodge.
    Do thug muinntir Leacandaraigh, Cnoc Buidhe, Coumarglin, Cillbriain, Cill Cianag agus Barra na h-Uidhr bun-chíos dos na Chearnleys. Ní raibh cuid des na fearaibh seo, na Chearnleys, ró-chruadhálach, ach do b'éigean do chuid des na daoine daor-chíos a thabhairt do'n chuid eile díobh, Dob é Pilib Chearnley an ceann deireannach des na Chearnleys; agus dob é Prionnsias Dróin an ceann deireannach des na teachtairí a bhí ann. Ní raibh sé sin r-chruadhálach. Tá sé ina cónaí fós i bPaóiste Sráidbhaile. Tá na Chearnleys go léir imithe ón tír seo. Do cheannaigh an Rialtas an talamh dísle. Anois tá na tionóntí
    Seán Ó Cuileanáin
    Os cionn 13