Scoil: An Mhálainn Bheag (uimhir rolla 14119)

Málainn Bhig, Co. Dhún na nGall
Múinteoirí:
Máire Ní Bheirn Seosamh Ó Baoighill

ar an árdan bheag a rabh na gasúraí ag imirt air an lá roimhe sé
    Bhí go maith, agus ní rabh go h-olc - an tráthnóna ina dhiaidh seo nuair a bhí sé ag dul thart ag Loch-na-Suithaigh d'amharc sé ins an áit ar fhág sé na stocaí, acht ní rabh siad ann.
    Tamall maith ina diaidh seo bhí Net Walker ag aonach i mBaile an Droichid ag díol eallaigh. Badh ghnáthach, ins an am sin le fear-seomra a ghlacadh la sonaigh i dteach tabhairne agus a chuid daoine muintire' a "thréathál".
    Nuair a dhíol Net a chuid eallaigh thug sé cuid de a dhaoine muintire inteach go seomra agus fuair "treat" dobhtha. Nuair a bhí siad tamall ag ól 'sa t-seomra fosgladh an doras go tobann agus shiubhail sean-bhean bheag isteach. Bean choimhthigheach a bhí inti agus ar ndóigh shaoil a a rabh 'sa t-seomra gur bean-siubhail a bhí inntí.
    Shiubhail sí suas fhad le Net agus arsa sise leis "A Net Walker - a dhuine uasal" nach bhfuigheadhtú treat dain". D'órduigh Net "treat" ar an bhomaite dí.
    Tamall beag 'na dhiaidh sin d'imigh siad uilig, acht amhain an tsean-bhean, agus nuair a bhí Net ag dul amach chuir sí ceileabhar cainnte air, agus d'innis dó gurab é a gasúr 'saicí a dtug sé an péire stocaí dó ag "Loch-na-Suithaigh".
    "Nuair a rachaidh tú abhaile anois, arsa sise, amharc faoi chloich atá 'sa t-sean ballóg, atá i gcúl a toighe
    Mícheál Mac Niallghuis
    Málainn Mhóir, Co. Dhún na nGall