Scoil: An Mhálainn Bheag (uimhir rolla 14119)

Málainn Bhig, Co. Dhún na nGall
Múinteoirí:
Máire Ní Bheirn Seosamh Ó Baoighill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus síos an aill leis i ndorcadas na hoidhche ag tarraingt ar an áit ina rabh an éagcaoin ag teacht as. Nuair a bhí sé leath-bhealaigh síos fuair sé fear na luighe agus é cóirighthe ineideadh máirnealaigh agus cuma air go rabh sé i bpian iongantach - pian báis. Labhair an sagart leis i nGaedilg agus thug an fear freagra air i dteanga coimhthigheach agus d'aithin an sagart gur Spáinneach a bhí ann. Badh athamhail don strainsear gur thuig an sagart é. Bá ins an Spáinn a fuair an sagart oideachais agus ord beannuighte. (Ní thiocfaidh le sagart ord beannuighthe fhágail i nÉirinn san am).
    D'innis sé do cia é fhéin. Dubhairt sé gur máirnealach as an Spáinn a bhí ann, agus gur cailleadh an bad arabh sé air, agus gurab eisean an duine amháin de'n fhuireann a shabhaileadh. Thainic sé isteach fá thír ar an chladach seo agus thug sé iarraidh theacht aníos an aill acht ní rabh sé ábalta a theacht níos fuide nó an áit a bhfuair an Sagart é. Dubhairt sé gur rith sé ar shiubhal ó'n bhaile nuair a bhí sé ceithre blian déag d'aois agus chuaidh ar a bad. D'fhoghluim sé paidir amháin ó na mhathair nuair a bhí sé beag agus cuimhnigh sé i gcomhnuidhe ar an paidir sin agus dubhairt sé í gach uile lá agus bá í an Paidir í "Deágh bás fhághail, agus sagart i lathair a bháis." Chualaidh Dia a phaidir. Thug an Sagart na Sacramaintidhe dó agus d'fhan aige go bhfuair sé bás. Sul ar
    Pádraic Ó Beirn
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)