Scoil: An Charraig (uimhir rolla 13946)

An Charraig, Co. Dhún na nGall
S. Ó Beirn

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    feasta go cinnte. Thug sé go dtí an phaláis iad agus thug sé féasta mór daobhtha agus indiaidh sin d'innis sé dobhtha gur dhubhairt an doctúir go mbéadh dúine chloinne ann an oidhche sin agus gur ghoideadh an bheirt a bhí ann agus go rabh eagla air go ngoidfhidhe é seo fosta agus go rabh sé ag fágáil áire an leanbh ortha-san. Fa thuairim an mheadhon oidhche tugadh an leanbh do Fionn agus cuireadh sa chliabháin é agus shuidh na Fianna uilig thart a choimheáid. Indiaidh tamaill móthuigheadh an tormán ar ceann an tóighe agus go díreach le sin chuir an fathach mór anuas a lámh agus bheir Neart Mhac Neart úirthi agus bhí duine aca ag iarraidh an lámh a tharraingt as an duine eile go dtí sa deireadh gur tharraing Neart Mhac Neart an lámh as ghualainn an fhathaigh agus annsin d'imhthigh sé. Acht indiaidh tamaill nuair a bhí an uile rud socair chuir an fathach anuas a lámh agus sgiob sé an leanbh amach as an chliabháin agus d'imhthigh sé leis. Bhí ag Fios Mac Fios fagháil amach anois cá rabh an fathach ina chomnuidhe agus dubhairt sé go rabh sé ina comhnuidhe sa Domhain Thoir agus go rabh mhathair an fhathaigh ag bogadh an páiste sa chliabháin agus go rabh an dá pháiste eile ar goid sé ag iomchur uisge agus a dhortadh isteach ins an áit ar tharraing Ne-
    S. Ó Beirn
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)