Scoil: Doire Thanaidhe (uimhir rolla 11204)

Doire Sheanaigh, Co. Dhún na nGall
M. Ní Amhalaghaidh

ghearrfaidhe anuas le sgian é agus annsin bheadh sé cosamhail le an rud a geobhas tú ins na síopaí.
    Deanamh Cléibh.
    Gheobhadh fear sráith mhór leathan ghlas agus shaitheadh sé na saithcheain. Annsin gheobhadh sé saileog deas caol aclaidhe agus d’oibreochadh sé an saileog amach as isteach frid na saithcheain. Rachadh sé ar aghaidh leis an obair annsin go dtigeadh se fhad leis na camogaí [as annseo atá na puill mhóra thart ar thaobh an chléibh le do lamha a chuir ionnta nuair a bhios tú ag áirduighadh an chleibh ar dhuine éigin] Nuair a bhiodh na camógaí déanta aige rachadh sé ar aghaidh ag dheanamh níor caoile é mar theigheadh se síos go dtí go mbeadh sé ag an tóin.
    Deanadh sé an tóin annsin agus nuair a bheadh deireadh déanta aige, gheobhadh sé sgian phocha agus ghearradh sé go néatá cibe slatach a bheadh ró-fhada. Geobhadh se mála annsin agus ghearradh se cupla strip de. Pléataladh sé lé cheile iad agus dheanfhad se aithriseacha fa choinne an cleibh. Annsin bheadh sé reidh fa choinne an droma.
    Deanamh Pigín.
    Geobhadh fear cupla fonnsa agus adhinad maith laidir. Annsin geobhadh se clár cruinn agus ghearradh se imeall tarth ins an chlár. Annsin shaitheadh se na chláracha eile síos ann, annsin chuirfeadh
    Anna Nic Gaoithin