Scoil: Dooey (uimhir rolla 15657)

An Dumhaigh, Co. Dhún na nGall
M. Mac Amhlaidh

1. Seanscéal (ar lean)

Bhí bean ann uair amháin agus bhí sí iongantach bocht. Bhí sí ó teach go teach agus bhí páiste amháin aice.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    fear seo fosta.
    Dubhairt an cead fhear gur mhaith leis mórán eallaigh, mórán talaimh, agus teach bhréagh. Dubhairt an darna fhear gur maith leis ór agus airgead. Fágadh an fear a fuair siad isteach ar an fhairrge go dtí an duine deireannach. Annsin dubhairt seisean: Ba maith liom saighdhuír a bheith agam os coinne achan reúlt atá san spéir.
    Bhí an fear ag deanamh go mbeadh sé ag troid nuair a bheadh sé mór. Sgriobh sé leitir do agus sé an rud a bhí ins an leitir. Comh luath agus rachadh sé annsin le é a chuir 'un báis. Nuair a chuaidh sé giota maith casadh maighistir na scoile do. Chonnaic sé an leitir aige agus leigh sé é. Nuair a chonnaic sé caide bhí ann bhí buadhartha air. Fuair sé paipéar eile and sgriobh sé air. Comh luath agus rachadh sé go dtī an rígh le é a phósadh ar ingean an
    Máire Ní Mheallaigh
    Raithnigh, Co. Dhún na nGall