Scoil: Dooey (uimhir rolla 15657)

An Dumhaigh, Co. Dhún na nGall
M. Mac Amhlaidh

1. Tighthe na Sean-Aimsire
    Bhí cuid mhór sean tighthe ann fad o shoin. Tighthe ceann tuighe a bhí ann agus ní bhíodh siad ro ard. Bhíodh seomra amháin in achan theach agus ní bhíodh siad ro dheas. Bhíodh cuid do na tighthe níos mo na cuid eile.
    Bhíodh sgiobal beag greamaig do na tighthe agus bhíodh doras o'n cistín go dtí an sgiobal. Urláir cré guirm a bhíodh ionnta agus bhíodh poill mhóra san urlár acht bhíodh poll amháin ionghantach mór ann agus sin an pholl a giobhadh an cat an báinne as. Bhíodh leabaidh in achan teach agus sin an poll a cuireadh siad an móin ann.
    Bhíodh balla beag a ceann an leabaidh agus bhíodh an leabaidh i naice na teineadh. Cuireadh na daoine na uibheacha suas ar bharr an bhalla bheag. Bhíodh stol trí cosa suidhte ag a thaobh
        1. foirgnimh
    Brighid Ní Chanáin