Scoil: Dooey (uimhir rolla 15657)

An Dumhaigh, Co. Dhún na nGall
M. Mac Amhlaidh

1. Seanscéal (ar lean)

Bhí bean ann uair amháin agus an t-ainm a bhí uirthe Náince Monagal. Bhí mac amháin aici aus phos sé ar bhean.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    bhfaca se Náince ins an Roilig. O ca tuige na labhair tu leithe. Tá rud eiginteacht ag cur uirthe. Dá mbéidhfinn sa ábalta a dhul síos labhrann leithe. “Bheirfidh mise síos thu. Gabh suas ar mo dhruim”. Chuaidh sí suas ar a dhruim agus thug sé síos í.
    Nuair a chuaidh siad síos. Chaith an fear a mháthair isteach thar balla na Roilige agus dubhairt sé, “Sin agat anois í agus deán do reidh rud leithe. Nuair a chonnaic an bhean an rud rith sí comh gasta agus thiocfadh leithe. Bhí sí iongantach gasta o sin amach.
    AT1791: The Sexton Carries the Parson
    Brighid Ní Chanain