Scoil: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Dhún na nGall
Niall ac Suibhne

1. Scéal (ar lean)

Bhí ceathrar mac ann am amhain agus leag siad amach dóbhtha fhéin go rachadh gach fear aca a fhóghluim ceirde.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    a lámh ináirde ag iarraidh uirthí gan labhairt, chuaidh sé isteach, thug leis piléar théidh leis an teinidh e agus de réir mar bhí sé ag tarraingt amach na n-inghne bhí sé ag cur an peileir isteach le taobh an fháthaigh, agus fa dheireadh fuair sé an inghean a ghoid ar shiubhal.
    Nuair a bhí siad ag teacht arais fuair fear an fheasa amach go raibh an fáthach ag tarraingt ortha ins an aer mar bhéadh cnap teineadh ann agus mura mbéadh fear an gunna ábalta é a sgaoileadh go mbéadh siad uilig báidhte. Sgaoil fear an gunna leis agus marbhuigh sé an fáthach agus ca h-áit ar thuit sé acht anuas i mullach an bháid. Thug an cearpantóir leis a chasúr agus tairnghí agus chuir sé dóigh air arís.
    Nuair a chuaidh siad fad le caisleán an Ríogh bhí lúthghair mhór ar a raibh annsin rompa. Acht ní raibh a fhios cé aca de na mic a ba choir an inghean a fhághail le pósadh mar go dtearn gach fear oiread leis an fhear éile, agus fa dheireadh fágadh an ingean ag an mhac a ba shine.
    Dómhnall Breatnach, Áirdmhín, Clochan Liath, Tír Chonnaill.
    Sgéalaidhe: Niall Mac Cumhaill, Áirdmhín, Clochan Liath